Om materialerne

Dette undervisningsmateriale er udviklet af et produktionsfællesskab mellem syv VUC’er til anvendelse på de deltagende skoler: Hf og VUC Nordsjælland, VUC Hvidovre-Amager, VUC Roskilde, Vestegnen HF & VUC, Voksenuddannelsescenter Frederiksberg (VUF), VUC Storstrøm og Københavns VUC (KVUC).

Om formålet

Materialet er udviklet til SSO-skrivningen i alle fag i gymnasielskoleregi. Det er udviklet til at blive anvendt af SSO-kursisten og læreren i fællesskab, men kan også anvendes selvstændigt af kursisten. Materialerne er udviklet ud fra generelle ønsker om at:

Om indholdet

På baggrund af inputs fra kvalitetssikringsgruppen og fagredaktørerne, samt spørgeskemaundersøgelser blandt kursister (2 klasser af flere omgange) har produktionsgruppen forsøgt at kortlægge, hvor kursisterne og lærerne, som vejledere, tværfagligt betragtet, oplever det største behov for supplerende materialer i processen med at udarbejde en SSO. Det har her vist sig at der var et udpræget behov for organisering af processen, både i forbindelse med vejledning og skriveuge, at få let tilgængelig svar på ofte stillede spørgsmål, samt at blive støttet i det at vælge et fagligt validt emne og at søge materiale hertil.

Derfor kredser objekterne om denne type færdigheder: Organisering og stilladsering i skrive- og læseprocessen, ofte stillede spørgsmål, samt valg af emne og støtte til materialesøgning.

Om anvendelsen

Materialet er plukbart og fleksibelt, og kan som sådan både anvendes og vises i klasserumssammenhæng, og anvendes mere kursistnært i forbindelse med f.eks. vejledermøder, og i kursistens eget arbejde med SSO’en. Der er med vilje ikke føjet ekstra arbejdsbyrder/opgaver til kursistens arbejde med SSO. Der fokuseres i stedet for udelukkende på at optimere og stilladsere kursistens arbejde frem mod skriveugen og under selv skriveugen, herunder at vejlede kursisten i en frugtbar retning på centrale tidspunkter i processen.

Underviseren/vejlederen kan lave et direkte link til materialet, som kan deles med holdet som helhed eller med enkelte kursister. Vi anbefaler at kursister får adgang til materialet i umiddelbar forlængelse af SSO tilmeldingen, eller ved tildeling af vejleder. Der er også mulighed for at indlejre materialet i Fronter, Moodle eller et andet LMS.

Fagredaktør Lektor Stig Haslund Historie & Filosofi og Lektor Emil Nielsen, Historie & Religion

Tak til Carina Solgaard (KVUC), Iben Friholt Lorentzen (VUC Roskilde), Nathalie Caroline Auer (Vestegnen HF & VUC) for kvalitetssikring af materialerne.